Geen widgets gevonden in de zijbalk

Op 28 oktober 2021 schreef ik het volgende stukje in het gedicht: ‘Laten We Gaan’, naar aanleiding van mijn kennismaking met de toenmalige directeur van het Oncologisch centrum in Rijnstate Arnhem:


Laten we Gaan

De deur gaat open, de frisse lucht komt je tegemoet

Het infuus druppelt langzaam door

Je stapt voorzichtig over de drempel, de ochtendzon op je gezicht

Ik zie je, ik pak je hand en we gaan.

We wandelen samen, met uitzicht over het mooie park

Je schuifelt langzaam een heel klein rondje

Met elke stap vooruit een beetje leven terug

Ik zie je, wij houden je vast, kom laten we gaan.


Grote dromen stonden toen nog enkel op papier, en bij voldoende donaties zou er een beweegtuin komen op het dak van het ziekenhuis en binnen de kliniek zou het Be­weeg­pro­gram­ma Per­spec­tief en Le­vens­kwa­li­teit opgezet worden, waarbij bewegen, gezonde voeding en ontspanning voorop staan voor, tijdens en na de behandeling van kanker.

Het oncologisch centrum Rijnstate had inmiddels een mooie cheque van 75.000 euro namens Roparun mogen ontvangen en tijdens de Roparun-doorkomst in Arnhem in 2023 kwam daar nog een cheque van dik 20.000 euro bij.

Vandaag, 3 jaar later, op 29 maart 2024 was ik even terug in Rijnstate. Nu stapte ik zelf over de drempel de beweegtuin in op het dak van Rijnstate, met de ochtendzon op mijn gezicht en zag dat grote dromen uitkomen. Mirella, teammanager van het Oncologisch centrum laat met trots zien wat er met de donaties van onder andere Roparun al is gerealiseerd.

De zonnige tuin grenst aan de dagbehandeling en kliniek en met uitzicht op het mooie Arnhemse groen, kunnen de patiënten straks een stukje wandelen, fietsen, sjoelen, of gewoon even in het zonnetje of juist in de schaduw zitten.

We wandelen naar de kliniek waar de realisatie van het gedroomde beweegprogramma goed zichtbaar is geworden. Door middel van een route op de pilaren worden de patiënten naar de verschillende plekken geleid in de gezamenlijk ruimtes waar er ruimte is om te bewegen, ontspannen en eten en drinken. Via verschillende QR codes kan je veel informatie krijgen die het beweegprogramma ondersteunt. De kleuren zijn stijlvol gekozen en er heerst een rustige, kalme sfeer.

In de gezamenlijke ruimte staat een hometrainer met een fiets labyrint, waarop je onder begeleiding een fysiotherapeut een mooi rondje door bijvoorbeeld Parijs kan fietsen. Als je op de QR-code klikt bij de muurschildering ‘Ontspannen’ dan krijg je de mogelijkheid om mee te doen met ademhalingsoefeningen, of bijvoorbeeld meditaties. In deze ruimte vind je ook veel boeken, fijne stoelen en een piano. Ook is er een prachtige wellness gekomen met een bubbelbad en fijn gekleurd licht. Volg je de pijlen naar ‘Eet en drink’ dan kom je in het afdelingsrestaurant. Hier kan je zelf een koffie bestellen of een maaltijd. Je kan er even lekker zitten en een spelletje doen. Doel van dit hele programma is dat de patiënten hier wat meer zelfredzaam zijn en zelf meer in beweging komen. Vooral niet de hele dag in bed liggen. En dit alles is mede mogelijk gemaakt dankzij die mooie donaties van Roparun.

Er staan inmiddels nieuwe grote dromen op papier. Met als grootste wens een herinrichting van de familiekamer voor palliatieve patiënten. Deze kamer vind je in de kliniek en wordt gebruikt door het gezin en familieleden van patiënten die snel komen te overlijden. Hierdoor kunnen zij altijd samen zijn. Nu is het nog een lege, steriele kamer met 1 ziekenhuisbed, een tafel en wat stoelen. Het oncologisch centrum hoopt hier met nieuwe donaties van Roparun een warme kamer van te maken met fijne bedden en een huiselijke sfeer.

De familiekamer voor palliatieve patiënten zoals deze nu is.

In de avond van 19 mei stappen er tijdens Roparun ongeveer 40 teams van Roparun over de drempel van het Oncologisch centrum, en lopen door het Rijnstate. Samen met elkaar voor een ander. Samen maken we nieuwe grote dromen waar.
Wilt u doneren aan de Roparun?


Samen zien we je, samen houden we je vast. Kom laten we gaan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *